Daniel Keyes

1 min read

Nașterea și Tinerețea (1927-2014): Daniel Keyes s-a născut pe 9 august 1927 în New York City, SUA. A crescut în Brooklyn și a avut o copilărie marcată de probleme familiale și de dificultățile financiare ale perioadei Marii Crize Economice. Keyes a fost fascinat de literatură și de știință încă din tinerețe.

Educația și Experiența Militară: A absolvit Brooklyn College în 1950 și a obținut o diplomă de master în engleză în 1951. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Keyes a servit în Armata Statelor Unite, iar această experiență l-a marcat profund.

Cariera Academică și Scriitoricească: După război, Keyes a început o carieră în învățământ și a predat limba engleză la diverse universități. În paralel, a început să scrie ficțiune, iar primele sale lucrări au fost povestiri științifico-fantastice.

Contribuția Literară:

Daniel Keyes este cunoscut în special pentru romanul său „Flori pentru Algernon”, care a fost inițial publicat sub formă de povestire în 1959 și ulterior extins într-un roman în 1966.

„Flori pentru Algernon” (1966):

 • Poveste și Premii:

  • Cartea relatează povestea lui Charlie Gordon, un bărbat cu deficiențe de dezvoltare intelectuală, care participă la un experiment care îl face extraordinar de inteligent. Povestea este prezentată sub forma jurnalului lui Charlie.
  • Romanul a câștigat premiul Nebula pentru cea mai bună povestire în 1966 și premiul Hugo pentru cel mai bun roman în 1967.
 • Teme și Impact:

  • „Flori pentru Algernon” explorează teme precum inteligența, umanitatea, empatia și etica cercetării științifice.
  • Cartea a avut un impact semnificativ asupra cititorilor și a devenit un clasic al literaturii științifico-fantastice.

Alte Lucrări:

 • Keyes a scris și alte lucrări, inclusiv romane precum „The Touch” și „The Fifth Sally”, dar niciuna nu a avut același impact monumental ca „Flori pentru Algernon”.

Moartea și Moștenirea:

Daniel Keyes a murit pe 15 iunie 2014. Deși activitatea sa literară este concentrată în principal în jurul unei singure opere remarcabile, aceasta a fost suficientă pentru a-l consacra ca unul dintre autorii semnificativi în domeniul științifico-fantastic și al literaturii americane. „Flori pentru Algernon” rămâne o capodoperă apreciată și studiată în întreaga lume.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog

Casa zânelor

Raya era cea mai frumoasă și mai delicată dintre zâne, iar din această cauză, celelalte o…

Melodia Morții

Era, de departe, cel mai bizar și mai sângeros caz la care lucrase vreodată. Lt. Igwe…

Lev Tolstoi

Nașterea și Educația: Lev Tolstoi s-a născut pe 9 septembrie 1828, în familia nobiliară Tolstoi, la…

About

Revista Ink Story este un proiect de promovare a lecturii, al editurii Ink Story. Vom publica proză scurtă, toate genurile, poezie, dar și articole de biografie, interviuri, evenimente, obiective turistice culturale etc.

Newsletter