Lev Tolstoi

1 min read

Nașterea și Educația: Lev Tolstoi s-a născut pe 9 septembrie 1828, în familia nobiliară Tolstoi, la Iasnaia Poliana, o moșie a familiei sale din regiunea Tula, Rusia. A fost al patrulea dintre cei șisprezece copii. A crescut într-un mediu privilegiat și a primit o educație la domiciliu, fiind influențat de diverse curente de gândire ale vremii.

Cariera Militară și Căutarea de Sens: În 1844, la vârsta de 16 ani, Tolstoi a început studiile la Universitatea de Stat din Kazan, dar nu a terminat cursurile. La vârsta de 23 de ani, a intrat în armată și a luptat în Crimeea și Caucaz. Însă, deziluzionat de brutalitatea războiului, a început să caute sens și semnificație în viață.

Convertirea și Căutarea Spirituală: În 1861, a avut o transformare spirituală semnificativă, adoptând o formă radicală de creștinism, bazată pe învățăturile lui Isus Hristos. Această perioadă de transformare a fost marcată de o căutare intensă a adevărului și o profundă angajare în principii etice.

Opere Semnificative:

 1. „Război și pace” (1869):

  • Un epopeu istoric monumental care explorează societatea rusă în timpul războiului napoleonic.
  • Abordează teme precum destinul individual, moralitatea și impactul evenimentelor istorice asupra vieții oamenilor.
 2. „Anna Karenina” (1877):

  • Un roman remarcabil despre dragoste, infidelitate și consecințele acțiunilor umane.
  • Explorează complexitatea relațiilor umane și efectele păcatului.
 3. „Învierea” (1899):

  • O poveste despre căutarea iertării și a mântuirii, care analizează sistemul juridic și consecințele morale ale erorilor trecute.
 4. „Confesiunea” (1884):

  • Un document autobiografic în care Tolstoi își exprimă criza spirituală și căutarea pentru sens în viață.

Activitatea Socială: Tolstoi s-a implicat activ în reformele sociale și a pledat pentru renunțarea la proprietate și nonviolență. Această implicare a avut un impact semnificativ asupra mișcărilor sociale și politice ale vremii.

Moartea și Moștenirea:

Lev Tolstoi a murit la Iasnaia Poliana pe 20 noiembrie 1910. Moșia a fost transformată într-un muzeu în memoria lui. Moștenirea sa literară și filosofică continuă să influențeze literatura și gândirea mondială, iar operele sale sunt considerate printre cele mai mari realizări ale literaturii ruse.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog

Casa zânelor

Raya era cea mai frumoasă și mai delicată dintre zâne, iar din această cauză, celelalte o…

Daniel Keyes

Nașterea și Tinerețea (1927-2014): Daniel Keyes s-a născut pe 9 august 1927 în New York City,…

Melodia Morții

Era, de departe, cel mai bizar și mai sângeros caz la care lucrase vreodată. Lt. Igwe…

About

Revista Ink Story este un proiect de promovare a lecturii, al editurii Ink Story. Vom publica proză scurtă, toate genurile, poezie, dar și articole de biografie, interviuri, evenimente, obiective turistice culturale etc.

Newsletter